automaattinen viestintä

5G – mikä se on ja miten se eroaa aiemmista?

Mikä on 5G-verkko?


Wikipedia kuvaa sitä näin:


Tämä verkko viittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin tai langattomiin tiedonsiirtojärjestelmiin. Se tulee olemaan seuraava suuri kehitysvaihe nykyään käytössä olevan neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen jälkeen. 5G:llä viitataan 2020-luvulla käyttöön otettaviin mobiileihin tiedonsiirtojärjestelmiin.


5G – tulevaisuuden digitalisaation mahdollistaja?


5G – Blogitekstiä miettiessäni oli pakko muistella vanhoja aikoja ja tehdä nostalgiamatka kuuntelemaan vanhan modeemin ääntä YouTubessa. Noista modeemiajoista on tultu pitkä matka nykypäivään. Tänään suuri osa suomalaisista surffaa netissä 3G- tai 4G-verkkoa käyttäen. Tänä keväänä uutisotsikoissa on alkanut näkymään myös uusi tulokas. Mitä seuraavan sukupolven matkapuhelinverkolla on tarjota?Matti Meikäläinen ja minäkin pärjäämme mainiosti jo 4G-verkon tarjoamille nopeuksilla, mutta netin tehokäyttäjille uusi verkko tuo moninkertaiset tiedonsiirtonopeudet ja pienentää myös verkon viiveitä. Kuluttajapuolelle uusi verkko tuo siis parannusta ja nopeutta surffailuun, mutta ennakkoon arvioiden vielä suuremmat hyödyt verkko tarjoaa teollisuudelle ja erilaisille IoT-ratkaisuille. Tämä verkko mahdollistaa laitteiden ja koneiden keskustelun keskenään entistä nopeammin. Tekniikan Maailman artikkelissa on esitelty hyviä esimerkkejä tilanteista, jossa reaaliaikaista tietoa laitteiden välillä tarvitaan. Hyvänä esimerkkinä missä oikeasti reaaliaikaista tietoa toisista laitteista tarvitaan on esimerkiksi automaattiohjatut autot. Tiedot edellä ajavien autojen liikkeistä ja auttaa koko autoletkaa ennakoimaan tulevaa ja reagoimaan esimerkiksi hätäjarrutuksella ennen kuin ihminen ehtii reagoimaan tapahtumaan mitenkään.


Huoltotoiminnassa voi huoltomiehen eteen tulla outoja tilanteita, jossa tarkan livevideon saaminen kentältä toimistolle on ongelman ratkaisemiseksi tärkeää. Tulevaisuuden entistä tarkemmat kamerat ja näytöt vaativat siirrettävältä videokuvalta entistä enemmän siirtokaistaa, jolloin verkon nopeus ei saa tulla ongelmaksi. Myös isojen videotiedostojen tallennus eri järjestelmiin tulee olla sujuvaa ja nopeaa, johon 5G-verkko tulee vastaamaan.


Kaupalliseen käyttöön uusi verkko arvioidaan tulevan osin jo tänä vuonna, mutta vielä tällä hetkellä ei myynnissä ole 5G-verkkoa käyttäviä matkapuhelimia lainkaan, joten huippunopeaa langatonta verkkoa joudutaan vielä hetki odottamaan, vaikka operaattorit omia testiverkkojaan ovatkin jo testaamassa.


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.