Googlen älykaupunki rakentuu Torontoon

Googlen älykaupunki


Googlen älykaupunki rakentuu Torontoon


Alphabet, Googlen emoyhtiö, ilmoitti viime vuonna yhteistyöstä Toronton kanssa uuden älykaupungin rakentamiseksi. Alphabetin Sidewalk Labs on vastuussa projektista yhdessä Toronto Waterfrontin kanssa ja projektin nimi on Sidewalk Toronto. Älykaupunki on nyt suunnitteluvaiheessa.

 

Tämä yhteisö, nimeltään Quayside, on suunnitteilla Toronton vesirajalle. Tässä blogitekstissä käymme läpi, mitä älykaupunki tarkoittaa, kuin myös Sidewalk Toronton älykaupungin suunnitelmaa.


Mitä tarkoittaa älykaupunki?


Tänä teknologian valtakautena ei ole ihme, että älykaupunkitrendi jyllää maailmalla. Lukuisat maat ovat kiinnostuneita ottamaan käyttöön älykaupunkeihin liitettyä teknologiaa, mutta usein on vaikeaa määritellä, voiko tiettyä kaupunkia kutsua älykaupungiksi.

 

Jotkut ovat myös sitä mieltä, että varsinaisia älykaupunkeja ei ole. Sen sijaan kaupungit vain hyödyntävät älykkäitä teknologioita.

 

Älykaupunki käyttää informaatio- ja kommunikaatioteknologiaa elämänlaadun parantamiseksi. Tällainen teknologia voi esimerkiksi parantaa infrastruktuuria ja vähentää energian ja muiden resurssien käyttöä keräämällä tietoa.

 

Datan keräyksestä vastaavat kaupunkiin asennetut sensorit. Ne voivat kerätä suurissa määrin tietoa siitä, mitä kaupungissa tapahtuu. Tätä dataa hyödynnetään kaupungin toiminnan optimoinnissa. Luonnonlähteitä voidaankin käyttää tehokkaammin käyttämällä dataa sekä reaaliajassa että tekemällä ennustuksia kerätyn tiedon perusteella.


Sidewalk Toronton visio


Sidewalk Labsin ja Waterfront Toronton yhteinen projekti on Sidewalk Toronto. Naapurusto Quayside toimii projektin koekaniinina – suunnitelmana on laajentaa älykaupunkia myöhemmin loppuunkin kaupunginosaan. Alphabet on ilmoittanut käyttävänsä 50 miljoonaa dollaria, noin 43 miljoonaa euroa, projektin seuraavaan vaiheeseen.

 

Yksi tärkeimpiä tavoitteita tässä älykaupungissa on yksityisautoilun vähentäminen ja julkisen liikenteen sekä pyöräilyn ja kävelyn lisääminen. Jalkakäytävät rakennetaan teknologiaa hyödyntäen niin, että ne mukautuvat erilaisiin sääolosuhteisiin. Niitä voi esimerkiksi pitää sulana lämmityksen avulla talvisaikaan.

 

LED-valoilla reunustetut kaistat mukautuvat tarpeisiin sensorien avulla – jalkakäytävä levenee kävelijöiden lisääntyessä ja autokaistat vähenevät autoliikenteen ollessa vähäistä.

 

Lisäksi lähetyksiä varten on suunnitteilla rakentaa maan alle toimitusjärjestelmä, jossa robotit kuljettavat postia ja paketteja. Yksityisautoilun vähentämistä kannustetaan myös tarjoamalla laaja valikoima erilaisia kyyditysmahdollisuuksia. Näihin lukeutuvat taksibotit, eli kuskittomat taksit, joita asukkaat pystyvät tilaamaan älypuhelimillaan.

 

Yksityisautoista suuren osan odotetaan olevan sähköautoja. Näillä keinoilla Sidewalk Toronto pyrkii tukemaan kestävää kehitystä.

 

Tämän lisäksi kaupungin on tarkoitus tarjota mahdollisimman edullisia asumismahdollisuuksia. Alueen palveluiden saatavuus ympäri vuorokauden on myös osana tätä visiota. Tämä kaikki on vain pintaraapaisu kattavammasta suunnitelmasta – jos haluat lukea sen kokonaan, sen voi löytää englanninkielisenä täältä.


Vaikutukset yhteisölle


Sidewalk Toronton tavoitteena on saada ympäröivä yhteisö mukaan projektiin. He toivovat, että lähistön ihmiset ja yritykset lähtevät mukaan rakentamaan älykaupunkia. Sen lisäksi Sidewalk Toronto toivoo, että myös Quaysidessa syntyneitä keksintöjä voidaan hyödyntää myös muualla Torontossa – toiveena olisi, että älykaupungista voisi olla hyötyä myös sen ulkopuolisille asukkaille.

 

Vaikka älykaupungin suunnitelma vaikuttaa melko lupaavalta, monilla on silti epäilyksensä projektista. Suurimpana huolenaiheena on sen asukkaista kerätyn tiedon käsittely. Kellä on tähän tietoon pääsy ja miten se tulee vaikuttamaan asukkaiden yksityisyyteen?

 

Sidewalk Toronto on tehnyt selväksi, ettei syytä huoleen ole. Silti kaikki yhteisön asukkaat eivät ole vakuuttuneita.

 

Se, onnistuuko projekti tavoitteessaan vai ei, on kysymys, johon vain aika voi antaa vastauksen. Projektin eteneminen tulee varmasti olemaan mielenkiintoista ja siksi sitä kannattaakin pitää silmällä.


Jos haluat tietää, miten voit valjastaa keinoälyn yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.