Apple – Suunnannäyttäjä vai ylihintaisia sisustuselementtejä?

Apple iPhone X on tullut hetki sitten kauppoihin ja kuten olettaa saattaa, niin myynti on ollut kovaa. Onhan kyseessä yksi edistyksellisimmistä puhelimista, joskin myös yksi kalleimmista. iPhone on ehtinyt jo 10 vuoden ikään ja myynti on ollut uuden mallin kohdalla aina vähintäänkin hyvää. Mistä yritys on syntynyt ja mikä saa ihmiset maksamaan esimerkiksi yli tuhat euroa omenalogolla varustetusta puhelimesta?

 

Apple perustettiin vuonna 1976 nimellä Apple Computer Company, joka yhtiöitettiin vuotta myöhemmin. Kaikki on siis lähtenyt liikkeelle tietokoneista, jotka Steve Jobs visioi ja Steve Wozniak toteutti. Ronald Wayne oli kolmas perustajajäsen, mutta hän myi osuutensa jo vuonna 1977 Jobsille ja Wozniakille. Molemmat Stevet ovat vähintäänkin legendaarisia, vaikka nimenomaan edesmennyttä Jobsia pidetäänkin varsinaisena visionäärinä.

 

Ensimmäinen mikrotietokone Apple II julkaistiin jo 1977. Tätä ennen julkaistiin Apple I vuonna 1976, mutta sitä ei pidetty varsinaisena tietokoneena, koska se oli käytännössä vain emolevy. Ensimmäinen graafisella käyttöliittymällä (Mac OS) varustettu Macintosh-tietokone esiteltiin 1984. Tämän jälkeen Macintosheja tupsahteli tasaiseen tahtiin markkinoille ja Apple julkaisi myös ensimmäiset kannettavat tietokoneensa Macintosh Portablen (1989) sekä PowerBookin (1991).

 

2000-luvulla päästiinkin jo uuden Unix-pohjaisen käyttöjärjestelmän Mac OS X:n kimppuun. Musiikin ystäville julkaistiin samoihin aikoihin iPod sekä kotikäyttäjille suunnattu iMac-tietokone. Pian tämän jälkeen omenaperhe kasvoi MacBook-kannettavalla ja tämän Pro versiolla. Varsinainen menestystarina alkoi 2007, kun iPhone puhelin julkaistiin. Samana vuonna yrityksen nimestä tippui Computer pois ja syntyi Apple. Hetki sitten julkaistu kymmenvuotismalli iPhone X on viimeisin versio menestyspuhelimesta. iPhonen rinnalle julkaistiin 2010 Applen ensimmäinen tablet-tietokone iPad, joka on myös kehittynyt vuosien saatossa melkoisesti.

 

Mikä tekee Applen laitteista niin suosittuja, että niistä ollaan valmiita maksamaan keskivertoa enemmän ja vanhan tilalle hankitaan lähes poikkeuksetta uusi Apple?

 

  • Laitteiden käytettävyys on loistava ja ne kestävät käytössä todella pitkään hidastumatta
  • Käyttöjärjestelmät ovat innovatiivisia ja erilaisia sovelluksia on tarjolla runsaasti
  • Kehitys on jatkuvaa ja laitteille tulee päivityksiä pitkän aikaa
  • Eri laitteet pelaavat saumattomasti yhteen
  • Design on vähintäänkin tyylikäs

 

Monilla on myös ranteessa Apple Watch ikään kuin pisteenä iin päälle. Omenat ovat yleistyneet myös työkäytössä. Yritysmyynnin listojen kymmenen kärjessä keikkuu iPhonen eri versiot ja varsinkin luovan alan työpaikoilla iMac-tietokoneet ja MacBook-kannettavat ovat kovassa huudossa. Kaiken kaikkiaan Apple edustaa siis laatua ja on näin noussut myös eräänlaiseksi yhteiskunnalliseksi statussymboliksi.

 

”The best or nothing” on Mercedes-Benzin slogan, joka sopii hyvin myös Applen brändiin. Apple onkin onnistunut brändäämään itsensä loistavasti ja isoimman osan markkinoinnista hoitaakin media sekä asiakkaat. Ei siis ole mikään ihme, että myös iPhone X:n myynti on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti, huolimatta sen nelinumeroisesta hintalapusta.

 

Onko Applen laitteissa sitten teknologian näkökulmasta jotain todella ihmeellistä? Lyhyt vastaus on, että ei nyt mitään niin ihmeellistä. Kyse on kokonaisuudesta ja siitä, miten se on paketoitu käyttäjäystävälliseksi. Tässä isoin rooli onkin juuri iOS -sekä macOs -käyttöjärjestelmillä. Toki Applella panostetaan myös tuotekehitykseen ja uusiin teknologioihin, joten yritys on varmasti jatkossakin etulinjassa uusien ominaisuuksien ja käytettävyyden saralla. Tulevaisuus tuo varmasti mielenkiintoisia innovaatioita Applen suunnalta ja en olisi yllättynyt, vaikka parin vuoden sisällä Steve Jobsin perintö tarjoilisi jotain koko matkapuhelinmarkkinoita täysin mullistavaa uutuutta.