Autot ja keinoäly – Miten liikennealan odotetaan muuttuvan keinoälyn myötä?

Jo sata vuotta sitten haaveiltiin mahdollisuudesta saada auto, joka toimii ilman kuljettajaa. Vaikka tämä haave ei enää järin kaukaiselta tunnu, on täysin keinoälyllä kulkeva auto vielä kehitystä vailla. Autot on myös monissa sarjoissa ja elokuvissa haluttu kuvata älykkäinä koneina, jossain tapauksissa jopa puhuvina apureina “Kiitos Kit”.
 
Jo nyt autot ovat saaneet paljon uusia ominaisuuksia, joiden tarkoituksena on helpottaa autoilijan elämää, mutta mihin suuntaan se on menossa tulevaisuudessa? Mikä on rajana, jos mikään?
 

Autot ja keinoäly nyt ja tulevaisuudessa?

 
Autopuhelimesta älykkääseen parkkeeraukseen, on autot saaneet paljon päivitystä viime vuosikymmeninä. Ominaisuuksien parantuminen on myös mahdollistanut entistä älykkäämmän sekä moniulotteisen ajokokemuksen. Tällä hetkellä eniten puhetta alalla tuntuu saavan autojen automaattinen ohjautuminen esimerkiksi parkkeeraustilanteissa, tai kolarin sattuessa.
 
Paljon puhetta on herättänyt myös autoon keinoälyn kanssa linkitetyt ominaisuudet, kuten älykäs GPS. Tämä älykäs GPS tuo paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Varsinkin kiireisen (ja laiskan) ihmisen elämää tämä ominaisuus tulee vaikuttamaan suuresti.
Kuvittele lounas, jonka autosi tilaa automaattisesti, kun lähestyt kyseistä ravintolaa sovittuun aikaan. Tai vaikkapa reittiohjeet lähimmälle sekä edullisimmalle bensa-asemalle, kun bensavalo alkaa autosta palaa. Entäpäs miltä tuntuu, kun puheohjaat autosi viemään sinut oman makusi mukaiseen ravintolaan, jonka se myös valitsee alueen tason mukaan. Tällaisen assistenttityön odotetaan yleistyvän autoissa seuraavina vuosina. Tämän kaltaisia assistentteja on toki mahdollista käyttää jo puhelimella , mutta kun se kytketään autoon, tulee keinoäly-assistenteista tehokkaampia – sekä tietenkin ajon kannalta turvallisempia.

 

Autot ja keinoäly kuulostaa hyvältä yhdessä, kuitenkin suurimmat muutokset ovat jo täällä. Itseajavia autoja on jo markkinoilla, ja niiden uskotaan tulevan markkinoille seuraavien vuosien aikana isosti.
 
Autot ja keinoäly on kiistattomasti yksi mielenkiintoisimpia yhdistelmiä seurata tulevaisuudessa. Se, mitä kaikkea se vielä voi sisältää, voimme vain kuvitella.

 
Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.
 
Nyt ilmainen koekäyttö: Aloita Husky-ohjelmiston ilmainen koekäyttö tästä

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.