AI-robotti CIMON: Astronautin assistentti

AI-robotti CIMON: Astronautin assistentti


AI-robotti CIMON: Astronautin assistentti


Airbusin ja IBM:n kehittämä, keinoälyllä varustettu robotti CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) on lähetetty SpaceX:n raketin Falcon 9 mukana kohti kansainvälistä avaruusasemaa. Mikä onkaan robotin tehtävä ja mihin se kykenee?


Miksi?

 

Tämä lentävä, astronauttien assistenttina toimiva keinoälyrobotti on ensimmäinen laatuaan. Siinä IBM:n Watson yhdistyy Airbusin kehittämään ulkokuoreen. Viisi-kiloinen CIMON on kehitetty Saksassa DRL:n (Saksan ilmailu- ja avaruuskeskus) puolesta.

 

Robotti on lähetetty avaruuteen noin viikko sitten, perjantaina 29. kesäkuuta. Projekti on kokeiluvaiheessa ja sen tarkoituksena on selvittää, onko siitä hyötyä astronauteille. Keinoälyrobotin oletetaan olevan apuna rutiinityön vähentämisessä ja täten astronauttien ajan vapauttamisessa muihin tehtäviin.


Astronautin assistentti

 

CIMON on koulutettu tunnistamaan saksalaisen astronautti Alexander Gerstin ääni sekä kasvot. Se ymmärtää käskyjä ja pystyy myös vastaamaan niihin puhumalla. Robotti pystyy havaitsemaan ihmiskolleegojensa mielentiloja ja mukautumaan niihin. Ideana onkin, että robotti olisi tiimin jäsen, jonka takia sille on myös annettu ystävälliset kasvot ja ääni.

 

Testatakseen sen osaamista, robotille annetaan kolme tehtävää. Näihin lukeutuvat kristallien tutkiminen, Rubikin kuution ratkaiseminen sekä älykkäänä kamerana toimiminen lääketieteellisessä kokeilussa. Robotin tärkeimpiä ominaisuuksia on ääniohjaus – se mahdollistaa astronauteille pääsyn tietoon käsiä käyttämättä, toisin kuin esimerkiksi tavallinen tietokone. Se pystyykin esimerkiksi antamaan astronauteille ohjastusta korjaustilanteessa.


Tarkoitus pitkällä tähtäimellä

 

Robotin perimmäinen tarkoitus on tutkia ryhmävaikutuksia pitkillä avaruuslennoilla. Sen odotetaan tallentavan arvokasta tietoa siitä, kuinka pienen ryhmän dynamiikka elää sen ollessa pienessä tilassa pidemmän aikaa. Projektin johtaja, Airbusin Till Eisenberg, uskoo tämän tiedon auttavan menestyksekkäiden avaruusoperaatioiden saavuttamisessa.

 

Projektin kehittäjät odottavat, että ajan myötä CIMON oppii vastaamaan tarpeisiin paremmin ja paremmin. Alla olevassa videossa voit nähdä robotin toiminnassa Eisenbergin kertoessa sen ominaisuuksista ja tarkoituksesta.



Jos haluat tietää, miten voit valjastaa keinoälyn yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.