dronet

Mikä ihmeen drone? Nyt ja tulevaisuudessa.

Dronet – Miten ne tulevat muuttamaan elämää?


Vuonna 2018 dronet ovat tuttuja jo suurelle osalle ihmisistä. Mitä moni ei kuitenkaan ole tullut ajatelleeksi on, että dronet tulevat muuttamaan maailmaa melko radikaalisti seuraavien vuosien aikana.


Miten se tulee tapahtumaan?Dronet elämän automatisoijana


Droneja on käytetty militaristisissa operaatioissa jo vuosia. Kuitenkin viime aikoina dronet ovat tulleet tutuksi sekä normaalikuluttajalle että yrityksillekin. Näitä laitteita on helpompi ostaa kuin koskaan aikaisemmin, ja juuri sen takia niiden odotetaan muuttavan monia eri aloja tulevien vuosien aikana.


Kuteet ovelle minuuteissa?


Yksi näistä aloista, joiden odotetaan muuttuvan radikaalisti seuraavien vuosien aikana on kuljetusala. Nämä lennokit tulevat mahdollistamaan nopean kuljetuksen erilaisille tuotteille, kuten ruokatilauksille sekä muille nettiostoksille. Kuvittele tulevaisuus, jossa netistä tilatun paketin odottaminen muuttuu muutamasta päivästä parhaimmillaan yhteen tuntiin. Esimerkiksi Amazonin johtaja Jeff Bezos on jo vuosia suunnitellut hyvinkin äänekkäästi kuljetuspalvelua, joka toisi Amazonin paketit tilaajalleen jo samana päivänä.


Mutta mitä muuta?


Vaikka paljon puhetta on nimenomaan siitä, kuinka nopeasti ruokatilaus ilmestyy ovelle tai H&M:n paketti saapuu tilaajalleen, on tästä kuitenkin myös suuria hyötyjä esimerkiksi katastrofialueiden vasteajan nopeutumiseen. Monet yrityksen suunnittelevat kaikkea ihmisten pelastamisesta ruuan ja lääkkeiden lähettämiseen dronen avulla. Tämä voi suuresti helpottaa tulevaisuudessa esimerkiksi hurrikaanialueen uhrien auttamista.


Teknologia helpottamassa rakennus- ja maatalousalaa


Puhuimme aiemmin 3D-tulostamisesta ja siitä, kuinka se voi tulevaisuudessa helpottaa ja nopeuttaa jopa kokonaisten talojen rakentamista. Samaa ajattelumallia on hyödynnetty myös droneihin. Käytännössä tämä viittaa siihen, että dronet pystyvät mahdollisesti tulevaisuudessa nostamaan niin sanottuja rakennuspalikoita, joista laite pystyy myös itsenäisesti rakentamaan kokonaisuuksia. Tämä vähentäisi myös esimerkiksi nostokurkien tarvetta työmaalla, kun drone pystyisi nostamaan painavia elementtejä paikoilleen.


Muuta?


Myös maatalousala on ottanut lennokit käyttöön monissa eri työtehtävissä. Japanissa on toki käytetty droneja jo 90-luvulta alkaen moniin eri töihin, kuten pellon ruiskuttamiseen, mutta vasta nyt länsimaissa tämä alkaa yleistyä.  Maatalousalan dronet ovat käytössä myös peltojen koon ja laadun kartoittamisessa, jolloin se vähentää turhaa kulkemista kaukana sijaitsevilla alueilla.Yleistä helppoutta elämään


Vaikka suurimpia muutoksia kokevat alat taisivat tulla tuossa ylempänä, on droneista myös yleisesti ottaen paljon hyötyä tulevaisuudessa. Yksi keino, jolla elämä tulee helpottumaan dronejen yleistymisen myötä, on netin saatavuus paikasta riippuen. Käytännössä siis tämä tarkoittaa sitä, että nämä lennokit pystyvät tuomaan netin paikkoihin, missä sitä ei ole aikaisemmin ollut. Muun muassa Google on ostanut viime vuosina paljon droneja tähän tarkoitukseen, ja on julkisesti kertonut pyrkimyksistään tuoda verkko saataville joka paikkaan. Tulevaisuudessa ei siis haittaa, vaikka jäisit jumiin autiolle saarelle – dronen avulla voit silti olla yhteydessä nettiin.


Vakoilua vai turvallisuutta edistävää valvontaa?


Dronejen myötä myös valvonta helpottuu. On itseasiassa jo keksitty kameran sisältävä drone, jolla pystyt katsomaan esimerkiksi työpäivän aikana, mitä kotona tapahtuu. Se pääsee liikkumaan talossa vapaasti ja parhaimmillaan jopa raportoimaan, mikäli kamerassa näkyy jotain eriskummallista. Tämä laite edistää varmasti turvallisuuden tunnetta, vaikka moni onkin sitä mieltä, että sitä saatetaan helposti käyttää hakkeroituna esimerkiksi vakoiluun.


Tämän luettuasi olet varmasti melko vakuuttunut siitä, että nämä lennokit tulevat tekemään paljon muutoksia jokapäiväiseen elämäämme seuraavien vuosien aikana. Moni näistä kohdista on tietenkin spekulointia, mutta osa on myös jo joko suunnitteilla tai jopa toteutettu. Itse en ainakaan malta odottaa, mitä dronejen tulevaisuus pitää sisällään.


Jos haluat tietää, miten voit valjastaa keinoälyn yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.