SOITA 050 311 2186

ERP-järjestelmän valinta

Ei elämää ilman keinoälyä

Uusi iPhone laskee 600 miljardia laskutoimitusta sekunnissa, sen uusi prosessori on nimetty Bionic-siruksi, se sisältää koneoppimista ja se tunnistaa kasvosi. Applen julkistus kertoo suurten IT-talojen selkeästä suunnasta kehittää lisää keinoälyä hyödyntävää teknologiaa. Laskentatehon kasvaminen mahdollistaa keinoälyn hyödyntämisen, muutenkin kuin vain kaveriksi shakkia pelaamaan. Keinoäly tulee osaksi jokapäiväistä arkeamme, ja tulevaisuus näyttää kieltämättä erittäin mielenkiintoiselta.

 

Keinoälyn yleisin sovelluskohde lienee kaikille tuttu navigaattori. Samankaltaisia älykkäitä optimointialgoritmeja käytetään esimerkiksi suurten työvuorolistojen laadinnassa tai vaikka SM-liigan otteluohjelmien laadinnassa. Laskennallisen älykkyyden ratkaisuissa on ansioitunut erityisesti suomalainen CI Computational Intelligence Oy, jonka kanssa allekirjoittaneellakin on ollut kunnia tehdä yhteistyötä vuosien ajan.

 

Entäpä kenttätyössä, paikassa missä ihmiset tekevät ns. oikeita töitä? Kiinnostavin soveltamisalue on VR/AR (Virtual Reality/Augmented Reality). The Guardianin mukaan AR:n eli lisätyn todellisuuden ratkaisut ovat seuraava isojen pelurien taistelutanner. Kaikki muistavat Pokemon Go -pelin jossa hahmot näyttivät hyppivän omalla pöydällä. Nyt IKEA julkaisi sovelluksen jonka avulla huonekaluja pystyy katsomaan reaaliaikaisesti omaan huoneeseen sovitettuna. Nämä ovat vain yksinkertaisia esimerkkejä lisätyn todellisuuden tarjoamista mahdollisuuksista.

 

Suomessakin asiaa edistetään. Sovelton tytäryhtiö Soveltamo on organisoinut Asennuksen, kunnossapidon ja kenttähuollon VR/AR –palveluhankkeen. Odotan mielenkiinnolla kokemuksia.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.