
ERP pähkinänkuoressa, mikä on ERP?
ERP-järjestelmän määrittely
ERP-järjestelmän määrittely?
Mikä on oikeasti se ERP-järjestelmän määrittely? ERP eli suomalaisittain toiminnanohjausjärjestelmä. Kirjoittajan ystävä Wikipedia tiivistää sen mikä on ERP-järjestelmän määrittely: ”ERP-järjestelmä (Enterprise Resource Planning) on yrityksen tietojärjestelmä, joka integroi eri toimintoja, esimerkiksi tuotantoa, jakelua, varastonhallintaa, laskutusta ja kirjanpitoa. ERP-ajattelumalli on laajennettu MRP II:sta (Manufacturing Resource Planning), joka puolestaan on MRP:n (Material Requirements Planning) seuraaja.”
Kuten käy ilmi ERP -järjestelmästä on moneksi ja ei liene yllätys, että tämän takia niitä on markkinoilla monenlaisia ja monen kokoisia. Toiminnanohjausjärjestelmän tärkein ominaisuus on kuitenkin varmasti se, että sen tarkoitus on helpottaa mitä tahansa asiaa tai toimintoa mitä varten se on otettu käyttöön. Usein kuitenkin voidaan ajautua sellaiseen tilanteeseen, että vaikutus on päinvastainen ja työtä tehdään kahta kauheammin sen jälkeen, kun hieno ja kiiltävä ERP-järjestelmä on saatu mukaan päivittäiseen tekemiseen.
Alun pienen faktamaratonin jälkeen olisi helppo jatkaa ominaisuuksien luettelemista siitä mikä se ERP on, mutta jos otetaankin vähän erilainen näkökulma liittyen tuohon edellisen kappaleen viimeiseen lauseeseen ja katsotaan, mikä se on kokonaisuutena yli speksien. Useasti nähdään ja kuullaan, kuinka järjestelmä on otettu taloon niin, että nykyinen liiketoiminta sopeutetaan siihen, mitä ERP-järjestelmä vaatii. Lähtökohtaisesti tässä mennään jo metsään. ERP-järjestelmän ei tulisi ikinä määrittää miten liiketoimintaa harjoitetaan vaan sen tulisi nimenomaan tukea sitä. Tässä on myös vastuuta järjestelmän myyjällä, että ei myy olemattomia ominaisuuksia ja on oikeasti kiinnostunut asiakkaan tarpeista. Näin varmistetaan suhteellisen kivuttomasti se, että asiakas saa mitä tarvitsee ja myyjä saa mitä tarvitsee eli tyytyväisen asiakkaan.
On aina hyvä miettiä, onko pakko saada kaikki toiminnot saman katon alle, vai voitaisiinko integrointien, tai muiden liittymien avulla ottaa parhaat järjestelmät käyttöön eri osa-alueisiin omaan liiketoimintaan? Jos järjestelmä ei tarjoa mitään joustavuutta mihinkään suuntaan niin voiko siihen luottaa. Tavallaan vaatii rohkeutta myös järjestelmältäkin tarjota ratkaisuja vain osaan ongelmista ja luottaa siihen, että toinen järjestelmä hoitaa toisen osa-alueen paremmin.
Koska nyt otsikossa esitettiin kysymys, että mikä on ERP-järjestelmän määrittely? Niin miltä kuulostaisi jos se olisi vastuullinen, joustava, ja rohkea kumppani yrityksen arjessa? Tätä kohti tulisi ainakin pyrkiä kaikin keinoin edes pieni askel kerrallaan.