
Google WebXR
Google WebXR: Laajennettua todellisuutta verkkoselaimessasi
Google WebXR: Laajennettua todellisuutta verkkoselaimessasi
Googlen ilmoitettua WebVR:stä vuonna 2016, yritys on ollut kiireinen parannellessaan tätä virtuaalista todelisuutta Chromella. Tänä vuonna Google on vienyt tuotteen pidemmälle – WebVR on nyt WebXR. Mitä tämä muutos käytännössä tarkoittaa?
Mitä tarkoittaa XR?
VR tulee sanoista virtual reality (virtuaalinen todellisuus). XR sen sijaan tulee sanoista extended reality (laajennettu todellisuus). Laajennettu todellisuus on yläkäsite, joka kattaa esimerkiksi käsitteet virtuaalinen todellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR), jotka ovatkin tyypeistä suosituimpia. Kirjain X toimii siis lyhenteessä muuttujana, joka voidaan korvata siten sopivalla kirjaimella.
Googlen päivittäessä WebVR WebXR:ksi viestii, että se ei ole enää rajattu vain virtuaaliseen todellisuuteen.
Mitä WebXR tekee?
WebXR on Googlen kehittämä ohjelmointirajapinta, joka mahdollistaa kehittäjille laajennetun todellisuuden tuomisen yhtiön omalle selaimelle, Google Chromelle. Google WebXR tuo siis laajennetun todellisuuden kuluttajien käsiin ilman, että heidän tarvitsisi ostaa minkäänlaista laitetta tai ladata erillistä sovellusta.
Suurin ero WebVR:n ja WebXR:n välillä on se, että WebXR tukee lisättyä todellisuutta virtuaalisen todellisuuden lisäksi. Lisätty todellisuus on tullut monelle tutuksi esimerkiksi Pokémon Go -pelin kautta. Lisäksi sitä hyödynnetään muun muassa Google Kääntäjän kameratoiminnossa, joka kääntää tekstiä suoraan valokuvasta.
Tämän lisäksi uusi ohjelmointirajapinta on entistä selkämpi ja tarjoaa enemmän vaihtoehtoja optimointiin. WebXR tuplaa myös pikselien määrän edeltäjästään.
Ensimmäiset kehittäjät pääsevät jo kokeilemaan WebXR:ää Chrome 67 Betalla, mutta kuluttajat sen sijaan saavat vielä odottaa. Voit katsoa täältä pienen videonpätkän siitä, kuinka WebXR käytännössä toimii.
Laajennettu todellisuus on vain yksi esimerkki teknologian edistyksessä nykypäivänä. Toinen kovassa nosteessa oleva esimerkki on tekoäly, joka kehittyy kaiken aikaa. Tekoälyä hyödynnetään nykyisin monessa, kuten esimerkiksi avaruusmatkailussa sekä toiminnanohjauksessa. Vain aika näyttää, milloin laajennettu todellisuus ja tekoäly muuttuvat osaksi arkipäiväämme sen sijaan, että niitä pidettäisiin luksuksena.
Jos haluat tietää, miten voit ottaa keinoälyn käyttöön yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!
Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.