Keinoäly ja Robotit

Ihminen, ihmiskone vai koneihminen?

Työelämä muuttuu vauhdilla. Nykynuorilla on tyystin erilaiset odotukset työelämästä kuin meillä pitempään töissä olleilla. Mutta onko seuraavalle sukupolvelle töitä ollenkaan? Korvaako keinoäly ihmisen ja vievätkö robotit työpaikkamme? Millaisia uusia haasteita HR-osastolla kohdataan?

 

Deloitten vuoden 2017 Human Capital Trends –raportti perustuu yli 10 000 työntekijän ja yritysjohtajan haastatteluihin 140 maassa. Raportin mukaan keinoälyn hyödyntäminen on vielä alkuvaiheessa, mutta sen nopea kehittyminen pakottaa yritysten johtajia miettimään organisaatioidensa toimintaa uudelleen. Bersin by Deloitte -tutkimusyksikön johtajan Josh Bersinin mukaan keinoäly ei poista työpaikkoja, vaan se poistaa ainoastaan yksittäisiä työtehtäviä. Samalla työpaikoista on tulossa entistä inhimillisempiä. Bersin määrittelee inhimillisen työpaikan sellaiseksi, joka vaatii ominaisuuksia joita robotit eivät ole vielä oppineet, kuten empatia, viestintä ja monitieteellinen ongelmanratkaisukyky.

 

LivePerson on keinoälyä hyödyntävä online asiakaspalvelun ratkaisua tarjoava palvelu. Yrityksen tutkimusjohtaja Rurik Bradburyn mukaan menee vielä muutama vuosi ennen kuin meillä on käytössämme todellinen keinoäly. Hän neuvookin yrityksiä jakamaan työtekijät tulevaisuudessa kolmeen eri kategoriaan – ihmisiin, koneisiin ja cyborgeihin, eli ihmisiin joihin on yhdistetty tekniikkaa.

 

Teknologian kehittyminen luokin uusia työpaikkoja

 

Teknologian kehittyessä suurena huolenaiheena tuntuu olevan työpaikkojen säilyminen. Googlen ja konsulttiyhtiö McKinseyn tutkimuksessa selvitettiin teknologian kehittymisen vaikutuksia. Automatisaatio ja tekoäly luovat lähivuosina Suomessa enemmän työpaikkoja kuin poistavat. Tutkimuksen mukaan automatisaation ja tekoälyn hyödyntämisen kautta Suomessa voidaan saavuttaa 1,8–3 prosentin vuosittainen BKT:n kasvu vuoteen 2030 mennessä. Automatisaatio voisi myös tuoda yli 100 000 uutta työpaikkaa.

 

Meidän yrityksemme, Husky Intelligence, tarjoaa toiminnanohjausohjelmistoa (ERP, FSM) liikkuvaa työtä tekeville palveluyrityksille. Asiakkaidemme toimialoilla on huikeat mahdollisuudet hyödyntää kehittyvää teknologiaa. Työn sisältö vaihtelee palveluammateissa merkittävästi, ja tarjolla on varmasti töitä ihmisille, keinoälylle sekä roboteille. Jokainen saa paiskia töitä kapasiteettinsa mukaisesti myös tulevaisuudessa.

 

Tulevaisuudenkuva vaikuttaa mielestäni oikein hyvältä. Itse ainakin kaipaisin usein vähän lisää kapasiteettia. Odotan innolla ensimmäistä aivoimplanttiani ja tulevaisuuttani empaattisena cyborgina. Taskulaskimenkin voin heittää nurkkaan.

 

Husky Intelligence Oy on suomalainen nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä liikkuvan työn toiminnanohjaukseen erikoistunut ohjelmistoyritys. Yrityksellä on toimipisteet Suomessa Tampereella ja Yhdysvalloissa Houstonissa sekä jälleenmyyntiä UK:ssa.