muokattavuus

Joululahjojen muokattavuus

Joulun suurin odotus ja jännitys on taas ohi ja joulupukki on jäänyt ansaitulle lomalle. Toivottavasti uudet älykkäät tavat toimia helpottivat pukin aattoa. Taas on yksi joulu takana nauttien perheen vanhoista perinteistä, mutta ehkä joulun viettoon tuli tänä vuonna jotain uusiakin tapoja. Vuosien saatossa joulut ja niiden perinteet muokkautuvat perheiden elämäntilanteiden muuttuessa. Samoin muokkautuvat joululahjatoiveet tai lahjaideat, joita vielä aattoaamuna jouluruuhkissa koitetaan hoitaa kuntoon. Haastan kuitenkin jokaisen lukijan miettimään aiempina jouluna antamiaan lahjoja ja katsomaan ympärille, onko ne lahjojen saajien varastojen kätköissä vai onko lahjojen muokattavuus tehnyt niistä suosikkilahjoja pitkäksi aikaa?

 

Nostan omalle lähipiirille hattua siitä, ettei kaapeissani pölyty jäätelökonetta, ikkunanpesukonetta tai muuta laitetta, joka olisi palvellut sen hetkistä tarvettani vain hetken ja tarpeiden muuttuessa jäänyt täysin turhaksi, koska laitetta ei ole pystynyt muokkaamaan enää omiin tarpeisiin sopivaksi. Omat lapsuuden suosikkilahjat olivat Technic Legoja. Niistä riitti iloa ja haastetta pitkäksi aikaa. Legoista sai suunnitella valmiiden ohjeiden lisäksi myös itse erilaisia autoja tai muita koneita, ja aina kun rakentaessa syntyi uusi idea, palikoiden järjestystä sai muokata itse ihan miten halusi. Illan aikana saattoi syntyä monta erilaista autoa ja niihin erilaisia teknisiä ratkaisuja, joista jokaisessa oli jotain uutta ja erilaista ja joita kaikkia halusi testata.

 

Nykypäivän liiketoiminta voi olla hyvinkin nopealiikkeistä. Asiakkaiden, laitevalmistajien, koneiden tai yritysten omat vaatimukset saattavat muuttua nopeasti ja näissä kaikissa muutoksissa olisi syytä pysyä mukana. Yritysten järjestelmiä ja toimintaa ei toki joka ilta olla muuttamassa kuten legoautoja, mutta jos toiminta vaatii nopeaa muokkautuvuutta, eikö olisi hienoa, jos tämä olisi mahdollista myös järjestelmien tasolla? Nopea ja helppo muokkautuvuus järjestelmissä helpottaa toiminnan kehittämistä huomattavasti. Mahdolliset virheet toimintatapojen mallinnuksessa voidaan havaita jo ennalta, kun eri tapoja voidaan helposti testata jo etukäteen myös käytännössä, ja jos virheitä havaitaan, niihin voidaan puuttua ja muokata ne nopeasti kuntooni. Yksi unohdus suunnitteluvaiheessa ei automaattisesti tarkoita monen kuukauden viivästystä. Jokainen muutos yrityksen toiminnassa ei myöskään voi automaattisesti tarkoittaa järjestelmän vaihtoa. Jos järjestelmä muokkautuu yrityksen toiminnan kasvaessa tai muuttuessa, tarkoittaa se säästöjä ja vaivattomuutta toiminnan kehittämiseen. Muokattavuus järjestelmässä takaa myös käyttäjille enemmän arvoa, kun järjestelmä on oikeasti sellainen, kuin on yrityksen toimintakin.

 

Jos innostuit nyt lukiessasi samalla miettimään, millainen muokattavuus anopilta saamiesi hieman liian pienien pitkien alushousujen kohdalla pelastasi ne joutumasta kierrätykseen saman tien, kannattaa ehkä malttaa mieli vielä tovi, eikä rynnätä heti kauppaan vaihtamaan niitä rahaksi. Ihan kaikkea joulussa ei ehkä ole tarkoitettu muokattavaksi. Nauttikaahan vielä yhteisestä ajasta ja ladatkaa akkuja tulevaan. Joulustressi kuulemma katoaa samaa vauhtia pois, kun maha täyttyy joulupöydän herkuista.