Palvelusopimus tarkoittaa

Kuka määrää – Ihminen vai keinoäly?

Silmiini osui mainos tuoreesta Geostorm-elokuvasta, jossa maapallon sääilmiöitä hallitaan avaruudesta käsin. Elokuvassa maailman johtajat ovat luoneet yhdessä satelliittien verkoston, joiden avulla maapallon luonnonkatastrofit pystytään estämään. Vähemmän yllättäen kaikki ei kuitenkaan mene kuten suunniteltua, vaan lopulta maapallon suojelemiseksi luotu järjestelmä onkin koitumassa maapallon tuhoksi. Jääköön elokuva arvostelematta sen tarkemmin, mutta voisiko jotain vastaavaa, jossa keinoäly ottaa vallan ihmiseltä, tapahtua jo oikeassa elämässä?

 

Mitä jos lentokoneiden ja lennonjohdon järjestelmiä ohjaavat tietokoneet olisivatkin yhtäkkiä sitä mieltä, että maanpinta ei olekaan sillä korkeudella kuin oikeasti on tai kaikki lentokoneet katoavatkin tutkasta. Haluaisitko itse lähteä sellaiselle lennolle mukaan? Entä jos maan pinnalla liikennevalot näyttäisivätkin yhtäkkiä risteyksessä kaikille samaan aikaan vihreää valoa? Ihmisen avuksi luotu teknologia helpottaa arkista elämää suunnattomasti, mutta pahimmillaan sen avulla voidaan saada aikaan valtavaa tuohoa ja haittaa. Jos koneille voidaan opettaa paljon hyviä asioita ja antaa koneille keinot oppia hyvistä asioista, on sama mahdollista myös huonoille asioille. Mitä tapahtuu, jos oppimaan opetut koneet eivät uskokaan niitä ohjaavia ihmisiä, vaan tekevät vain itselleen edullisia ratkaisuja?

 

The Matrix -elokuvatrilogian tapainen maailma, jossa koneet ovat ottaneet kokonaan vallan itselleen ja ihmiset ovat vain energian lähde koneille, on onneksi vain kaukainen kauhukuva keinoälyn mahdille ihmisistä. Onneksi tällä hetkellä arkisemmat kauhukuvat on kuitenkin vaikutukseltaan kevyempiä. Saatat liikenteessä ollessa toteamaan käänteistä tapausta liikennevaloista, jossa tyhjässä risteyksessä joudut seisomaan punaisissa liikennevaloissa muutaman minuutin, kun oletetulle pääväylälle palaa vihreä valo, vaikkei siinä yhtään autoa menisikään. Kun vihdoin pääset kotiin, keinoälyllä varustettu jääkaappi  saattaa herjanta, ettei lounaaksi syöty hampurilaisateria ole urheilukellon mukaan vielä kulutettu ja pitäisi jääkaapin oven lukittuna. Tarjosi keinoäly käyttäjälle sitten karkkeja tai kepposia, voit jääkaapin kahvaa tempoessasi silti onnellisena todeta, että Halloween-koristellut munkit ovat toisessa kädessä ilman keinoälyn asettamia rajoituksia.