langaton

Langaton – tämä nykymaailman jokapäiväiseen elämään kuuluva luksus. Miten se alkoi ja mihin päin se on menossa?


Langaton elämä ja sen muinaishistoriaNiinkuin kaikki tiedämme, ensimmäiset langattomat “signaalit” luotiin jo kauan sitten, kun savumerkkejä alettiin lähettää heimojen kesken viestiäkseen toisille esimerkiksi vaaratilanteesta. Myöhemmin esimerkiksi kirjekyyhkyjen lähettäminen toimi langattomana yhteytenä muuhun maailmaan. Tämä “langaton” yhteys on jatkanut kehittymistään jo vuosia radiosta wifiin.


Seuraavaksi kerromme lisää tästä historiasta, sekä siitä, mitä kaikkea uutta voidaan markkinoille odottaa tulevan seuraavina vuosina.


“Uuden ajan” keksinnöt


Viimeisen sadan vuoden aikana on tapahtunut aika suuri muutos siinä, mitä kaikkea voi langattomana käyttää. Kuitenkin ennen kuin menemme eteenpäin, on hyvä katsoa taaksepäin. Koska oikeasti keksittiin ensimmäinen langattomana toimiva tuote?


Ensimmäinen langaton laite keksittiin jo vuonna 1880, kun keksijät Bell ja Tainter kehittivät Photophonen, jolla kyettiin lähettämään elektromagneettisten aaltojen avulla audiota. Koska tuohon aikaan panostettiin vain välttämättömyyksiin kotitalouksissa, meni vielä monta vuotta, ennenkuin tätä teknologiaa alettiin oikeasti käyttää. 1800-luvun loppupuolella tuli myös ensimmäinen versio lennättimistä, joita käytettiin langattomaan viestintään esimerkiksi lumimyrskyn sattuessa. Tämä laite ei kuitenkaan ikinä noussut suosioon sen epävarmuuden vuoksi.


Juuri ennen vuosisadan vaihtumista, keksittiin viimein radioaallot. Radioaallot olivat olleet tiedossa jo tovin, mutta niitä sovellettiin käyttöön vasta myöhemmin. Lennättimiä käytettiin myöhemmin esimerkiksi maailmansodassa sekä muussa viestinnässä.Radion keksiminen on kuitenkin aiheuttanut paljon keskustelua siitä, kuka sen oikeasti on keksinyt. Nobelin rauhanpalkinnonkin saanut Marconi, on yleisesti julkistettu radion keksijäksi. Kuitenkin on myös toinen keksijä, jonka on myöhemmin osoitettu keksineen radion ennen Marconia.  Tämä mies on automerkistäkin tunnettu Nikola Tesla. Vaikka asiasta paljon eripuraa onkin, ovat ihmiset olleet samaa mieltä edes siitä, että radio on on ollut yksi tärkeimmistä keksinnöistä mannerten välisessä langattomassa viestinnässä.


Mitä tänäpäivänä – ja tulevaisuudessa?


Langattomuus on tänä päivänä asia, jota moni edes ajattelee. “Soitanpa videopuhelun äidille 400 kilometrin päähän” tai  “Taidan katsoa tänään sen suoran lähetyksen jenkeistä”. Langattomuus on jokapuolella, mutta paljon on myös tulemassa.Olette varmasti jo kuullut 5G-verkosta. Se on kuin 3G tai 4G mutta vain julmetusti nopeampi ja parempi. 5G:n odotetaan muuttavan teknologisia trendejä aivan uuteen suuntaan. Tulevaisuudessa tämä mahdollistaa esimerkiksi dronen helpomman ja laajemman käsittelyn, sekä hologrammien yleistymisen tietotekniikassa. Kuitenkin mielenkiintoisin, sekä intohimoisin haaste on langaton sähkö. Jo aiemmin mainittu Nikola Tesla kehitti huhujen mukaan laitteen, jolla pystyisi siirtää sähköä langattomasti. Voin vain kuvitella, mitä se tekisi.


Langattomuus on ehdottomasti yksi tärkeimmistä moderneista konsepteista. Kuten kaikki muukin, myös tämän odotetaan kehittyvän tulevaisuudessa ihan uuteen suuntaan. Sitä siis odotellessa.


Jos haluat tietää, miten voit valjastaa keinoälyn yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.


			
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.