Työnohjaus

Lisätty todellisuus – mahdollisuudet ja hyödyt

Virtuaalitodellisuus on lyömässä itseään läpi kovaa vauhtia mutta tästä ehkä asteen hillitympi mutta erittäin käytännöllinen vaihtoehto on lisätty todellisuus. Lisätty todellisuus termi tulee alun perin englanninkielisestä termistä Augmented Reality (AR). Tällä tarkoitetaan näkymää, jossa esitetään tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä, joita voidaan tarkastella erilaisten näyttöjen kautta kuten puhelin tai Microsoft Hololens. Sen on siis tarkoitus antaa ja tuoda jotain enemmän normaaliin näkymään/maailmaan verrattuna oli se sitten huvia tai hyötyä.

 

Lisätyn todellisuuden hyödyt ja mahdollisuudet on havaittu jo monella eri osa-alueella ja eritoten markkinoinnissa. Esimerkiksi Valio hyödyntää loka- ja joulukuun ajan maitotölkkejään niin, että kuluttaja pääsee nauttimaan Tuntematon Sotilas -elokuvan materiaaleista käyttäen maitotölkkejä AR-alustoina. Markkinoinnissa AR:n käyttö helpottaa niin sanotun WAU-efektin luomista ja yllättävää kyllä esim. Pokemon Go –pelin yhteydessä ehkä suurin hyöty oli se, että pelaajat liikkuivat huomattavia määriä pelin mukana.

 

Markkinointi ja pelaaminen kuuluvat molemmat kuitenkin vielä tuonne huvin puolelle mutta entäpä konkreettinen erilaisia työtehtäviä helpottava hyöty? Onko lisätyllä todellisuudella mitään virkaa työntekijän arjessa. Kuvitellaanpa asentaja tai jokin muu vaihtelevissa kohteissa työtänsä tekevä henkilö, jonka jokainen työtehtävä on vähän erilainen ja ympäristö vaihteleva. Erilaisten kirjallisten ohjeiden lisäksi olisi mahdollista esittää asioita visuaalisesti paikan päällä, jonka avulla mukautuminen tehtävään/paikkaan nopeutuisi ja kenties turvallisuuskin paranisi. Asentaja voisi tarvittaessa nähdä huollettavaan laitteeseen liittyvän ohjeen/oppaan jatkuvasti/tarvittaessa näkökentässään ja kädet pysyisivät aina vapaina. Ajansäästö, turvallisuus ja mukavuus ovat jo aika merkittävän kuuloisia hyötyjä, millä mittarilla tahansa.

 

Alustana lisätty todellisuus on siis hyvin monipuolinen ja sen eri käyttötarkoitukset ovat melkein rajattomat. Tämän takia uskon, että työelämän eri ongelmiin ja haasteisiin tullaan jatkossa näkemään monia eri lisätyn todellisuuden ratkaisuja ja innovaatioita ja eiköhän sitä huviakin saada vielä jatkossakin sitäkin enemmän.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.