
Lisätty todellisuus (AR) – Mikä ja miksi?
Voiko todella olla näin?
Otsikon kysymys voi olla jo tällä hetkellä arkea, kun puhutaan lisätystä todellisuudesta. Lisätty todellisuus tai AR (Augmented Reality), kuten monesti asia ilmaistaan, on tiivistettynä näkymä, jossa esitetään tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä, joita voidaan tarkastella erilaisten näyttöjen kautta. Yleisin ja ehkä tutuin asia missä moni tähän on törmännyt, on Pokemon Go –peli. AR:n avulla on siis mahdollisuus antaa ja tuoda ”infoa” enemmän normaaliin näkymään/maailmaan verrattuna. Info tällä hetkellä on käytännössä pysähtynyttä kuvaa, mutta tulevaisuudessa yhä enenemässä määrin suuntaus on liikkuvan kuvan puolelle.
Lisätyn todellisuuden hyödyt ja mahdollisuudet on havaittu jo monella eri osa-alueella markkinoinnissa, kunnossapidossa, lääketieteessä, sotateollisuudessa, rakentamisessa ja logistiikassa. Näiden lisäksi varmasti muissakin toimialoissa on käytössä AR teknologiaa. AR teknologiassa on paljon hyvää, mutta myös tietyllä tavalla haasteita. Lisätty todellisuus ei ilmesty tyhjästä esim. kännykän näytölle vaan se tarvitsee yleensä jonkin applikaation ja sen lisäksi vaikkapa paikannustietoja tai huollettavassa laitteessa olevan lähettimen.
Lisätty todellisuus ei yksin ratkaise tai lisää hyötyä liiketoiminnalle. Kuvitellaanpa tilanne, jossa työmaalla on erilaisia koneita/laitteita joiden huoltoväli perustuu vaikkapa käyttötunteihin. Laitteisiin on asennettu anturit, joiden avulla käyttötuntitiedot tuodaan pilveen ja sieltä siirretään AR:n avulla kännykän näytölle. Näin voidaan työmaan ulkopuolelta turvallisesti lukea kännykän näytön ”läpi” tarvittavat tiedot, turvallista ja helppoa. Ongelma tässä kohtaa tulee eteen, kun näihin laitteisiin jotka ”värjäytyvät” näytöllä punaisiksi, indikoiden huollon tarvetta, pitäisi tilata huolto. Näytölle kerätty tieto pitää siis saada helposti siirrettyä vaikkapa huollon työnohjaukseen. Näin voidaan saada irti kokonaishyöty lisätystä todellisuudesta.
Alustana lisätty todellisuus on siis hyvin monipuolinen ja sen eri käyttötarkoitukset ovat melkein rajattomat. Tämän takia uskon, että työelämän eri ongelmiin ja haasteisiin tullaan jatkossa näkemään monia eri lisätyn todellisuuden ratkaisuja ja innovaatioita. Kunhan muistetaan että matkaan ei kannata lähteä yksin vaan yhdessä hyvän ja laadukkaan kumppanin kanssa.
Husky Intelligence Oy on suomalainen nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä liikkuvan työn ohjaukseen erikoistunut ohjelmistoyritys. Yrityksellä on toimipisteet Suomessa Tampereella ja Yhdysvalloissa Houstonissa sekä jälleenmyyntiä UK:ssa.
Pingback: Työn hallinnan työkalu ERP järjestelmässä? Mikä ja miksi?
Pingback: Toiminnanohjausjärjestelmä työpaikalla- Mikä se on ja miten se auttaa?