Microsoft – Tiensä päässä vai uudistusta odottava jättiläinen

Kone auki ja hommiin! Tämä on monen nykypäivän työntekijän normaali päivän aloitus. Vuosien ajan sieltä koneen ruudulta on useimmiten tuijottanut takaisin Microsoft Windows-käyttöjärjestelmän logo. Monet sitä kiroaa, mutta monien mielestä homma toimii kuten pitääkin. Tarkastellaan vähän mitä kaikkea sen ikkunalogon taakse kätkeytyy.

 

Albuquerguessa, New Mexicossa vuonna 1975 syntyi MicroComputer SoftWare niminen yritys, jonka nimi myöhemmin muotoutui muotoon Microsoft. Perustajina yhtiölle olivat Paul Allen ja Bill Gates. Microsoftin ensimmäisiä yrityksiä markkinoilla oli MSX-kotitietokonejärjestelmä mutta silloisen IBM PC:n suosio jyräsi tämänkin yli ja se poistui markkinoilta. Ensimmäinen menestystarina syntyi DOS -käyttöjärjestelmän muodossa, jonka kautta Microsoft hankki merkittävät lisenssitulot. DOS:sta tuli myös IBM PC:n käyttöjärjestelmästandardi mutta oikeudet olivat Microsoftin hallussa, joten se pystyi tarjoamaan järjestelmää myös muille valmistajille IBM:n lisäksi. OS/2-käyttöjärjestelmää voidaan kuitenkin pitää nykyisen Windows-käyttöjärjestelmän varsinaisena esi-isänä/lähtökohtana. OS/2 oli graafinen laajennus DOS -käyttöjärjestelmään.

 

Bill Gates on henkilö varmasti monelle tuttu ja monesti häneen henkilöityy juuri Windows-käyttöjärjestelmä ja koko Microsoft yhtiö. Hänellä ei ehkä ole samanlaista visionäärin viittaa harteillaan, niin kuin monella muulla yritysjohtajalla mutta tuskin Microsoftin nykyinen asema ihan tyhjästä mielestä on syntynyt. Ehkä erona on se, että Gatesin lähtökohta on ollut enemmän ohjelmistoissa ja koodissa, kuin niinkään tuotteessa, jos haluaa esim. Appleen verrata. Vuonna 2008 Gates jättäytyi pois päivittäisestä työskentelystä Microsoftilla ja rupesi keskittymään enemmän perustamansa hyväntekeväisyyssäätiön Bill and Melinda Gates Foundationin johtamiseen. Gatesin tavoite on lahjoittaa suurin osa omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen ja alku on ainakin hyvä, kun yli puolet on jo laitettu eteenpäin.

 

Microsoftin asema työpaikoilla ja kotitalouksissa ei ole nykypäivän enää niin selvä kuin mitä se oli ehkä 10-15 vuotta sitten. Kilpailijoiden käyttöjärjestelmät ja muut ohjelmistot ovat luoneet kovemman kilpailutilanteen ja maailman suurimman ohjelmistojätinkin pitää laittaa kampoihin toden teolla pysyäkseen mukana kisassa. Tämän takia pitääkin ihmetellä miksi esim. osa uusimman Windows 10 -käyttöjärjestelmän päivitykset ovat pakotettuja tai miksi päivitysten sisältö ei ole läpinäkyvää. Tavallaan miksi luoda lisää paineita itselleen jo haastavassa tilanteessa. Onko kuitenkin myös niin, että koska kyseessä on suuri ja kasvoton yritys on sen aikaansaannoksia ja ratkaisuja myös helpompi lytätä? Voisiko Microsoftia pitää myös innovoivana yrityksenä? Mielestäni voi mutta tällöin pitää ajatella vähän laajemmin. Microsoft näkyy normaalille kuluttajalle lähinnä käyttöjärjestelmänä ja Nokian epäonnistuneena puhelin hankkeena. Microsoft on kuitenkin osallisena paljon muussakin. Oma mielipiteeni on se, että yrityksellä on näppinsä niin monessa asiassa mukana, että kyllä sitä innovaatiota siellä on, kun vähän kurkistaa verhon taakse.

 

Microsoft on lähiaikoina kokenut kovia muun muassa mobiilirintamalla ja esim. tällä hetkellä näyttää, että Windows ei tule jatkumaan puhelimien käyttöjärjestelmänä enää kovin kauaa. Tämä tietysti vaikeuttaa niin sanotun ekosysteemin luomista mutta aika näyttää onko se lopulta enää niin tärkeää. Se on varmaa, että Microsoft jatkaa vakaata kulkuaan kärkikahinoissa, kun mietitään asiaa ohjelmistojen ja laitteiden saralla ja mitä esim. heillä on tarjota niin yritys- kuin kuluttajapuolelle. Vaihtoehtojakin olisi mutta silti isot tekijät nappaavat suurimman osan kakusta. Toisaalta voisi toivoa, että Microsoftin kaltainen yritys ajautuisi niin ahtaalle, että sen olisi luotava jotain täysin uutta päästäkseen takaisin pinnalle. Näin voitaisiin saavuttaa jotain jännittävää verrattuna tämän hetkiseen ehkä vähän tylsään tilanteeseen. Tämänkin kirjoittaja päätti noin vuosi sitten siirtyä Applen leiriin ihan mielenkiinnosta mutta ei se ruoho sen vihreämpää ole täällä kuin Billin pihassakaan.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.