SOITA 050 311 2186

MySQL – Suoraviivaista dataa

Viestikeskus

MySQL – Suoraviivaista dataa

Tiedon määrä on lisääntynyt sitä mukaan kuin ihminen on maan päällä tallannut ja jossain vaiheessa oli selvää, että tätä tietoa pitää tallentaa myös digitaaliseen muotoon paperin tai kivitaulujen sijaan.

 

Näin voisi olettaa, että syntyi ajatus tietokannoista, jotka tekevät nykyisen informaation hallinnasta huomattavasti helpompaa. Tietokanta käsite on otettu käyttöön jo 1960-luvulla ja siitä lähtien niiden kehitys on ollut huimaa. Käsitteenä tietokanta on laaja mutta yksi tärkeä osa-alue tätä kokonaisuutta on tietysti tietokantaohjelmistot, jotka ainakin suurimmalle osalle ihmisiä ovat ne tunnetuin ja näkyvin osa tätä maailmaa.

 

Äskeisellä lauseella viittaan tietysti meille suomalaisille hyvinkin tuttuun MySQLtietokantaohjelmistoon, jonka ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 1996. Perusta MySQL:lle oli kuitenkin tehty jo 1980-luvulla, jolloin MySQL toinen alkuperäiskirjoittaja ja julkaisija MichaelMontyWidenius alkoi kehittää omaa tietokantaohjelmistoaan silloisille asiakkailleen. MySQL:n Widenius loi yhdessä David Axmarkin kanssa ja sen suuri suosio perustui tietysti sen toimivuuteen websivustojen tietokantana sekä siihen, että sitä jaettiin ilmaiseksi GPLv2-lisenssin alaisuudessa. MySQL ollessa ilmaiseksi saatavilla tuli siitä pian erittäin suosittu ja noin 80% internetin sivustoista pyöri pian MySQL-tietokannan päällä. Myöhemmin näihin sivustoihin kuuluivat muun muassa sellaiset pienet yritykset kuin Facebook, Google ja Wikipedia.

 

Monty Widenius on tullut tutuksi myös monelle hieman toisestakin asiasta kuin MySQL:stä. Häntä voisi kutsua hyvinkin suorasukaiseksi persoonaksi, jonka ajoittaisia purkauksia voidaan pitää pienimuotoisena ilmiönä. Näihin ns. rant tapauksiin piiloutuu kuitenkin yksi tärkeä asia, mikä on varmasti vaikuttanut siihen miksi Widenius esim. myi MySQL vuonna 2008 hyvään hintaan ja miksi hän aloitti uuden MariaDB nimisen ohjelmiston kehittämisen, kun huomasi, että MySQL siirtyi Oraclen omistukseen ja sai näin ollen erilaisen tulevaisuuden, minkä Widenius oli ajatellut. Tämä asia on suoraviivaisuus tai se on ainakin yksi termi, millä voi kuvailla MySQL alkuajan ja Wideniuksen nykyisen lapsen MariaDB:n tapaa toimia. Virtuaalinen yritysrakenne on myös hyvä esimerkki tästä tavasta toimia. Kun poistat kaikki fyysiset esteet, niin voit tehdä töitä juuri niiden ihmisten kanssa, kenen oikeasti haluat ja pystyt keskittymään olennaiseen joka Montyn mukaan on ihmisten auttaminen. Tätähän teknologian tulisi parhaimmillaan tehdä ja vielä mahdollisimman suoraviivaisesti.

 

MySQL:n tarina on raivannut monelle eri projektille ja varsinkin vapaan lähdekoodin ohjelmistoille mutta tärkein on tietysti Wideniuksen viimeisin luomus eli MariaDB, joka jatkaa siitä mihin MySQL jäi ennen kuin se myytiin Oraclelle. Useat yritykset ovat vaihtaneet MySQL pois ja ottaneet käyttöön MariaDB:n kuten Wikipedia ja Google. Välttääkseen MySQL kohtalon MariaDB:n tulevaisuus on turvattu perustamalla yrityksen rinnalle MariaDB Foundation.

 

Tietokantaohjelmistojen kehitys jatkuu varmasti lähitulevaisuudessa edelleen kovaa vauhtia, kun termit kuten big data ja data mining ovat jatkuvasti kaikkien huulilla ja yritysten tavoite saada kaikki irti omasta datastaan kasvaa. Toivotaan, että esim. Monty asettamat pehmeät arvot ihmisten auttamisesta ovat kuitenkin ne tärkeimmät tavoitteet seuraavissakin läpimurroissa tietokantaohjelmistojen saralla. Tuskin My ja Mariakaan ovat pahoillaan, vaikka isä heidän nimiään lainasikin projekteihinsa.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.