
Pelit ja keinoäly opetusalalla – Mitä hyötyä näistä voi olla tulevaisuudessa?
Pelien ja tietokoneiden hyöty opetusmaailmassa on huomattu vuosia takaperin. Itse muistan jo vuosisadan vaihteesta englannintunnit, joiden tehtävät ratkottiin koulukirjan kanssa synkassa olevalla nettipelillä. Se ei suinkaan ole yllätys, että tietokoneita ja erilaisia pelejä on hyödynnetty koulumaailmassa. Hyödynnetäänhän niitä miltein joka alalla. Se miksi tämä on kuitenkin tärkeä uutinen, johtuu siitä, mihin kehitys on mennyt niistä vuosien takaisista pistokokeista.
Kun mennään eteenpäin tulevaisuuteen ja uusia keksintöjä opetusalalle tulee jatkuvasti, on hienoa miettiä mitä voi tapahtua. Seuraavaksi siis käsittelemme opetusalaa ja sen yhteyttä peleihin nyt ja tulevaisuudessa.
Realistiset pelit koukuttavat ja opettavat
Jos minulta kysytään, niin olemme ehdottomasti tulleet pitkälle siitä, kun yksipuolinen netissä oleva tietokilpailu yritti tehdä opiskelusta mukavaa. Nyt pelejä ja niiden kiinnostavuutta yritetään hyödyntää niin paljon kuin mahdollista, ja tämän takia myös opetuspelit ovat menneet responsiivisempaan, realistisempaan ja sitä kautta koukuttavampaan suuntaan. Alalle on pyrkinyt viime vuosina paljon IT-alan yrityksiä, joiden ideana on tuottaa aidontuntuisia pelejä eri kouluaineille. Ritaripeliä historiantunnille sekä seikkailupelejä biologiassa. Pelit myös helpottavat kokonaisuudessaan opetussuunnitelmassa pysymistä valtakunnallisella tasolla, kun samat pelit ovat käytössä koulusta riippumatta. Tämä ei toki Suomessa ole vielä käytössä, mutta tulevaisuudessa? – miksipä ei.
Tunteiden tunnistusta ja tennistä
Kun puhutaan keinoälyn ja pelien hyödyistä lapsille ja nuorille, ei voida puhua pelkästään opetusalasta. Pelejä nimittäin kehitetään jatkuvasti myös terveysalalle. Yksi suosituimmista esimerkeistä on tunteiden tunnistukseen tarkoitettu peli. Pelin ideana on opettaa pienille lapsille tai esimerkiksi kehityshäiriöiselle nuorelle erilaisia tunnetiloja ja niiden tunnistusta. Peli alkaa siitä että robotti kolaroi kaukaisella planeetalla, ja päästäkseen jatkamaan matkaa, tulee hänen opetella kommunikoimaan planeetan asukkien kanssa ilman yhteistä kieltä. Tämä jättää siis ainoaksi mahdollisuudeksi yrittää ymmärtää asukkien tunnetiloja, luodakseen se yhteinen kieli. Toinen hieman vanhempi mutta yhtä mielenkiintoinen esimerkki on pelit jotka joko auttavat käyttäjäänsä liikkumaan tai opettavat terveellisistä tavoista. Esimerkiksi Nintendon Wii-peli, joka julkaistiin jo yli kymmenen vuotta sitten, on saanut mainetta esimerkiksi koululaisten liikuttajana.
On kyse sitten liikuntaan rohkaisevasta pelistä tai kehityshäiriöisille tunteiden tunnistukseen tarkoitetusta työvälineestä, voivat kaikki varmasti yhtyä mielipiteeseen, että keinoäly, pelit ja niiden yhteistyö tulee olemaan tärkeä nyt ja tulevaisuudessa. Se, kuinka “pitkälle” nämä uudistukset menevät, jää arvaukseksi.
Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.
Nyt ilmainen koekäyttö: Aloita Husky-ohjelmiston ilmainen koekäyttö tästä