Richard Feynman tietokone

Richard Feynmanin kvanttitietokone on täällä

Tietokone on jo arkinen kapine. Pitkälle on edetty siitä kun Alan Turing kehitteli ensimmäistä tietokonetta murtamaan saksalaisten Enigma-salauslaitteen viestejä toisen maailmansodan aikana. Muutamassa vuosikymmenessä tietokone on tullut yhä kiinteämmäksi osaksi työtämme ja vapaa-aikaamme. Arkisuudestaan huolimatta tietokone on kuitenkin mahdollistanut uusia innovaatioita ja vienyt elämämme uudelle mielenkiintoisemmalle tasolle. Millainen olisi työpäivämme ilman ohjelmistoja tai millainen olisi vapaa-aikamme ilman sosiaalista mediaa tai viihdeteollisuuden uusimpia hienouksia?

 

Tietotekniikka on ottamassa historiansa hurjimman kehitysaskeleen kun kvanttitietokoneen hyödyntämisen mahdollisuudet ovat nurkan takana. Nobel-palkittu fyysikko Richard Feynman, paitsi että myöhemmin selvitti Challenger avaruussukkulan onnettomuuden syyn, huomasi jo vuonna 1959 että kvanttimekaniikan avulla voitaisiin kehittää tehokkaampia tietokoneita. Kvanttitietokone on kone, jonka toiminta perustuu bittien sijasta kvanttibitteihin eli kubitteihin. Kvanttitietokone pystyy käsittelemään valtavan määrän dataa samanaikasesti, kun taas perinteinen tietokone käsittelee tietoa enemmänkin peräkkäin.

 

Amerikkalainen lentokonevalmistaja ja teknologiajätti Lockheed Martin hyödyntää kvanttitietokonetta Etelä-Kalifornian yliopiston kanssa perustamansa tutkimusyksikön puitteissa. Vaikka käytännön sovellukset ovat toistaiseksi vielä vähäisiä, niin kvanttitietokoneen ylivoimainen suorituskyky tulee tehostamaan ohjelmistotestausta, salausmenetelmiä, lääkkeiden tutkimusta, koneoppimista, tietoturvaa, sekä monia muita sovelluskohteita missä perinteisen tietokoneen rajat tulevat nopeasti vastaan.

 

Voin vain kuvitella miten ohjelmistot, esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmät (ERP) kehittyvät laskentakapasiteetin ollessa lähes ääretön. Ehkä tulevaisuudessa kvanttitietokoneet optimoivat yrityksen liiketoimintoja ottaen reaaliaikaisesti huomioon lähes kaiken mahdollisen toimintaan vaikuttavan datan. Muuttuuko yrityksen johtaminen erilaisten kvanttitietokoneiden luomien ja pitkälle vietyjen skenaarioiden vertailuksi? Vai kannattaako skenaarioiden vertailua edes tehdä kun kvanttitietokone pystyy itsenäisesti valitsemaan parhaimman vaihtoehdon? Tällöin omistajan ja johdon tehtäväksi jää ainoastaan yrityksen strategian laadinta, tavoitteen antaminen. Ainakin ohjelmoijille riittää paljon töitä jatkossakin.

 

Richard Feynman oli viisas fyysikko. Kaiken lisäksi hän oli muusikko ja oiva kirjailija. Hän osasi kirjoittaa fysiikasta ja omasta elämästänsäkin varsi lennokkaasti ja ymmärrettävästi. Suosittelemme Richard Feynmanin kirjoja kaikille vähänkin fysiikasta kiinnostuneille.

 

Husky Intelligence Oy on suomalainen nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä liikkuvan työn toiminnanohjaukseen erikoistunut ohjelmistoyritys. Yrityksellä on toimipisteet Suomessa Tampereella ja Yhdysvalloissa Houstonissa sekä jälleenmyyntiä UK:ssa.