Robotit tänäpäivänä – Uhka vai ystävä?

Robotit tänäpäivänä


Robotit tänäpäivänä? Uhka vai ystävä?

 

Jos ajattelet sanaa robotti, tulee mieleen herkästi humanoidirobotit tai robotit, joilla on ihmisen kaltaisia ominaisuuksia tai ulkonäköä. Me todella olemme tulleet pitkälle siitä mitä ensimmäiset robotit olivat, varsinkin niiden älykkyyden kannalta. Kaikkien uusien parannusten ja erikoisten ominaisuuksien kanssa alkaa väki miettiä, ovatko tämänpäivän sekä tulevaisuuden robotit ystäviä vai tulevia vihollisia?


Humanoidirobotit




Robottien konsepti on vanha, siis oikeasti vanha, melkein vuosisadan. Ensimmäinen robotti nimittäin keksittiin jo vuonna 1921 Karl Capekin toimesta, joka oli Tsekkiläinen kirjailija. Vaikka sitä on vaikea uskoa, niin Karl keksi robotit hänen näytelmäänsä, ei suinkaan tärkeänä osana jotain maailmanpelastusprojektia. Olisi toki ollut mukava ajatella, kuinka robotit olisivat syntyneet jonkun kauniin humanistisen ajatuksen inspiroimana, mutta ei niinkään.


Kun tullaan 2000-lukuun, on tärkeimpänä robotiikan kehityksen saralla toiminut keinoäly sekä automaatio.


Elokuvat ja sarjat on yleisesti maalannut hyvinkin uhkaavan kuvan roboteista ja niiden tulevaisuudesta. Hyvänä esimerkkinä Terminator sekä I, Robot-elokuvat tai nyt ehkä uusimpana Westworld-sarja, jossa robotit pyrkivät ottamaan itselleen takaisin vapautensa sotien ihmisiä vastaan. Toki ajatus liian älykkäistä roboteista tai vain ihmistä älykkäämmistä roboteista on pelottava, mutta voisivatko ne oikeasti vallata maailman? Vaiko sitten toimia kumppaneina, inhimillisen tuntuisina hoivaajina ja ystävinä? Seuraavaksi käsittelemme aiheeseen liittyen viimeisimpiä kehityksiä robotiikan tutkimisen sekä kehityksen saralla.


Hoiva-robotit ja muu kehitys


Robotiikan kulisseissa toimiva teknologia ja kehitystyö menee jatkuvasti eteenpäin, kun maailmalla puhutaan harva se päivä uuden kaltaisista toinen toistaan inhimillisemmistä roboteista. Erilaisia robotteja toki on. Sen kaltaisista, jotka kykenevät löytämään Waldon alle viidessä sekunnissa, ihmisen kaltaisiin melko aitoihinkin interaktiivisiin robotteihin. Muutosta tapahtuu myös ihmisissä, jotka ovat alkaneet käsitellä robotteja enemmän ja enemmän ihmisen kaltaisina apureina.


Tuore tutkimus suoraan saksanmaalta, Duisberg-Essenin yliopistosta, kertoivat ihmisten tuntevan sympatiaa humanoidirobotteja kohtaan. Ensin, osallistujat keskustelivat robotin kanssa. Kun tutkijat pyysivät osallistujia sammuttamaan heidän robottinsa, alkoi robotti pyytämään ettei sitä sammutettaisiin. Tutkimus osoitti, että ihmiset eivät halunneet sammuttaa robottia, ja jotkut jopa tunsivat pahaa oloa robotin puolesta.


Markkinoille tullut robotti, nimeltään QTrobot, joka auttaa autistisia lapsia esimerkiksi heille tarkoitetussa terapiassa. LuxAI:n luoma robotti kuuleman mukaan vähentää ahdistusta ja parantaa oppimista. Robotilla on liikkuvat kädet sekä LCD näytöllä toimivat kasvot. Robotit sanotaan auttavan terapeutin ja lapsen välistä vuorovaikutusta.



Maailmassa, jossa AI assistentit ovat jo melkein kuin perheenjäseniä, yritykset tuovat markkinoille jatkuvasti uusia ja enemmän ihmisen kaltaisia robotteja. Yritys nimeltä Aki aikoo tuoda markkinoille myöhemmin tänä vuonna ystävällisen robotin nimeltä Vector. Myös monet muut yritykset keskittyvät nyt vanhempien sukupolvien tarpeisiin, kehittäen robotteja hoiva-alalle sekä kumppaneiksi.



Tällä hetkellä on helppo huomata, kuinka ystävällisistä roboteista on tullut iso trendi robotiikan markkinoilla. Useammat kotitaloudet hankkivat itselleen robotteja auttamaan päivittäisissä muistutuksissa kuten kauppalistan tekemisessä ja päivittämisessä sekä sään kertomisessa.



Kysymys kuitenkin herää, mitä tuo tulevaisuus tällä saralla? 


Robotit tänäpäivänä kiinnostavat enemmän kuin koskaan. Kun hinnat laskevat ja robottien kehitys ja tietty niiden omistus mahdollistuu yhä useammalla ihmisellä, tulee mieleen se, kuinka helposti voi tämä teknologia lähteä väärään suuntaan?


Eiköhän kuitenkin kaikki vielä varauksella katsota Terminator ja jätetään se tulevaisuuden pelkääminen taka-alalle. Jokatapauksessa, siihenhän on kuitenkin vielä pitkä matka – eikös?


Jos haluat tietää, miten voit valjastaa keinoälyn yrityksesi toiminnan tehostamiseksi, lue lisää toiminnanohjausjärjestelmästämme täällä!


Husky Intelligence on Tampereella, USA:ssa ja Iso-Britanniassa toimiva toiminnanohjausjärjestelmien palveluntuottaja. Kokemusta meillä on toiminnanohjausjärjestelmistä jo yli kymmeneltä vuodelta. Mikäli kiinnostuit, ota nyt yhteyttä ja voimme katsoa juuri teidän yrityksellenne sopivan ratkaisun.


			
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.