Viestikeskus

Satelliittipaikannus – Puolustusvoimista Pokemon Go:hon

Muistan ajan, jolloin puhelinluettelon lopussa oli omat karttasivut. Karttasivuilta pystyi katselemaan missäpäin kaverit asuivat ja kirjoittaa muistiin ajo-ohjeita. Eipä ole enää karttasivuja puhelinluettelossa, eikä kyllä ole paperisia puhelinluetteloitakaan. Satellittipaikannus ja sitä käyttävät sovellukset ovat korvanneet paperiset kartat ja tuoneet paljon lisäarvoa käyttäjille. Mikä on sinun suosikkisovellus, jossa käytetään paikannusta?

 

Kuten arkielämän moni muukin sovellus tai teknologia, myös satelliittipaikannus on lähtöisin puolustusvoimien tarpeista. Ensimmäinen käyttötarve paikannukselle oli ydinsukellusveneiden pinnallaoloajan vähentäminen, johon tarkoitukseen Yhdysvaltain laivasto alkoi kehittämään Transit-satelliittijärjestelmää jo 1950-luvun lopulla. Nykyisin parhaiten tunnetun satelliittipaikannusjärjestelmä GPS:n (Global Positioning System) kehitys alkoi vuonna 1973. GPS on yhdysvaltain kehittämä ja ylläpitämä järjestelmä, jonka he avasivat siviilikäyttöön vuonna 1984. Muillakin suurvalloilla on omia satelliittipaikannusjärjestelmiä tai niiden kehitystä käynnissä. Euroopassa voimme hyödyntää GPS:n lisäksi myös Venäjän GLONASS-järjestelmää ja EU:n ja Euroopan avaruusjärjestö ESA:n yhteistä Galileo-järjestelmää.

 

Tänä päivänä paikannus on läsnä arjessamme jo niin, ettei asiaa välttämättä juuri edes tiedosta. Matkapuhelimemme näyttää aina oikean kaupungin säätiedotusta, uutissovellukset tarjoavat automaattisesti lähiuutisia ja lähimmät lounasravintolat ruokalistoineen löytyvät automaattisesti. Vapaa-ajalla mittaamme urheilusuoritustamme paikannuksen avulla mitatun matkan perusteella tai jahtaamme lastemme seurana pokemoneja, jotka näkyvät pelissä puhelimen kartalla. Saatat hakea paikannuspantaa kantavan metsästyskoiran pois metsästä ja hakea samalla yhden geokätkön. Erilaisia sovelluksia ja palveluita, jotka hyödyntävät paikannusta saattaa hetken miettimisen jälkeen ollakin yllättävän paljon, joita itsekin kuukausittain hyödyntää. Yksi vuoden 2017 suosituimpia matkapuhelinsovelluksia on ollut hätäpaikannukseen tehty 112 Suomi -mobiilisovellus, joka paikantaa soittajan automaattisesti ja lähettää sijaintitiedot suoraan hätäkeskukselle soiton yhteydessä ja mahdollistaa avun saamisen oikeaan paikkaan ilman arvauksia sijainnista.

 

Työelämässä paikannuksen avulla saavutetaan säästöjä ja tehokkuutta töiden suorittamiseen.  Nopeinta reittiä työkohteeseen ei tarvitse miettiä ja laskea käsin, vaan navigointisovellus kertoo sen suoraan ja opastaa vielä risteys risteykseltä oikeaan suuntaan. Polttoaine ja aikasäästöt ovat ehkä yhtenä päivänä pienet, mutta vuoden mittaan niistä kertyy iso potti. Ajoreittejä työkohteiden välillä voidaan myös optimoida käyttäjien sijainnin perusteella lennossa, kun vain tiedetään missä henkilökunta ja autot milloinkin ovat. Kiireellistä huoltotoimenpidettä voidaan karttaa katsomalla lähettää lähin huoltoauto. On tärkeä tietää missä itse on, mutta ajoittain jopa tärkeämpää on myös tietää, mitä muuta lähelläni onkaan. Eipä ole metsäkoneen kuljettajankaan tarvinnut enää vuosiin käydä mittaamassa hakkuuaukon rajoja rajapyykeistä kävellen, vaan tarvittavat sijainti- ja työtiedot löytyvät lämpöisestä ohjaamosta tietokoneen ruudulta. Päivän päätteeksi työntekijän työpäivän raportointi syntyy automaation avulla paikannustiedon perusteella.

 

Jo nyt käyttömahdollisuudet satelliittipaikannuksella ovat huimat ja uusia soveltamistapoja tulee lisää koko ajan. Suomessakin aika ajoin väläyteltyä henkilöautojen pakollista paikannusta voisi hyödyntää liikennevirtojen reaaliaikaisessa ohjauksessa, jotta pahimpia ruuhkia voitaisiin optimoida pois ja ehdottaa reaaliajassa  nopeampaa reittiä, jos tiedetään millaisia liikennemääriä eteen on muodostumassa. Paikannuksen avulla saavutetaan paljon hyvää, mutta toisaalta oman paikkatiedon jakaminen tietojärjestelmiin tai muille ihmisille koetaan joissain tapauksissa myös uhkana.  Käyttäjän sijaintiin perustuvat kohdennettu mainonta saatetaan kokea myös huonona asiana, vaikka mainostajan kannalta jo valmiiksi lähellä oleva mahdollinen asiakas onkin houkutteleva mainonnan kohde. Kannattaa myös miettiä, milloin omaa sijaintiaan haluaa julkisesti jakaa, sillä murtomiesten on helpompi valita kohde, jonka asukkaiden tiedetään olevan lomamatkalla maapallon toisella puolella.

 

Husky Intelligence Oy on suomalainen nopeasti kasvava ja kansainvälistyvä liikkuvan työn toiminnanohjaukseen erikoistunut ohjelmistoyritys. Yrityksellä on toimipisteet Suomessa Tampereella ja Yhdysvalloissa Houstonissa sekä jälleenmyyntiä UK:ssa.