
Syväoppiminen – Älykkään palveluliiketoiminnan mahdollisuus?
Tekoäly on tällä hetkellä kuuma puheenaihe ja monet teknologiajätit panostavat hurjia määriä sen kehittämiseen. Syväoppiminen (Deep Learning) on yksi tekoälyn kiinnostavimmista suuntauksista. Lyhykäisyydessään syväoppimisessa on kyse siitä, että kone oppii itsenäisesti selviytymään monimutkaisista tilanteista ja kehittämään ”itseänsä” koko ajan. Voidaankin puhua koneoppimisesta, jonka osa-alue syväoppiminen on. Minkälaisia mahdollisuuksia syväoppiminen tuo toiminnanohjaukseen ja palveluliiketoiminnan kehittämiseen?
Syväoppiminen – Ohjeistava ja suositteleva ohjelma
Syväoppiminen mahdollistaa palveluliiketoiminnan kehittämiselle täysin uusia mahdollisuuksia. Toiminnanohjausjärjestelmissä ja työnohjauksessa tahtipuikkoa heiluttavat useimmiten työnjohtajat, pääkäyttäjät jne. He päättävät usein resursseista, aikatauluttamisesta, tarvittavista työvälineistä yms. Oppiva ohjelmisto pystyy kuitenkin analysoimaan tehtyjä valintoja ja lopputuloksia. Tämän johdosta toiminnanohjausjärjestelmä pystyy esimerkiksi tekemään ehdotuksia ja suositteluja erilaisiin työtehtäviin liittyen tai kehottaa muuttamaan työsuoritteen ohjeaikaa, koska siihen on järjestäen kulunut enemmän aikaa kuin on suunniteltu.
Tekoäly ja vuorovaikutus ihmisten kanssa
Tekoäly hyödyntää syväoppimista myös vuorovaikutuksessa. Tekoäly pystyy tunnistamaan puhetta, tekstiä, kuvia sekä ilmeitä ja kasvonpiirteitä. Tässä piilee valtava potentiaali erityisesti asiakaspalvelun alueella. Tekoäly pystyy esimerkiksi vahvistamaan puhelinsoitolla sopivan ajan tulla tekemään siivous tai huolto. Tästä onkin jo ensimmäisiä demokokemuksia Googlen leiristä. Se, että ollaanko vielä oikeasti niin pitkällä mitä demo antaa ymmärtää, on toinen tarina. Varmaa on kuitenkin se, että jo muutamien vuosien päästä näemme samanlaisia arkipäivän sovelluksia.
Mikäli toiminnanohjausjärjestelmä yhdistää tekoälyn hyödyntämisen vuorovaikutuksessa sekä syväoppimisen mahdollistamat ehdotukset ja suosittelut tehokkaaseen automaatioon, niin palveluliiketoiminnan kehitys ja tehokkuus ottaa suuren harppauksen eteenpäin.
Tekoäly kehittyy kaikkialla
Tekoäly on todellakin kaikkialla ja usealla teollisuudenalalla. Itsenäisesti ajavia autoja kehitellään sitä vauhtia, että ammattikuljettajien huoli työpaikkojensa puolesta on ymmärrettävä. Pankeissa työvoimaa korvataan tekoälyllä, josta hyvä esimerkki on JPMorgan Chasen 2016 käyttöönottama järjestelmä, joka tulkitsee itsenäisesti lainasopimuksia. Järjestelmä tekee sekunneissa sen työn, johon virkailijoilta meni aikaisemmin 360 000 tuntia vuodessa. Tämän kaiken taustalla on syväoppiminen, joka mahdollistaa tekoälyn kehittymisen.
Husky Intelligence Oy on Tampereelta lähtöisin oleva yritys, joka toimii jo ympäri Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa tarjoten yrityksille toiminnanohjausjärjestelmää liikkuvan työn ohjaukseen. Mikäli haluat tehostaa yrityksesi prosesseja ja päästä eroon tuottamattomasta työstä, niin ota yhteyttä!