Viestikeskus

Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto

Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoOta käyttöön toiminnanohjausjärjestelmä


Oletko kekseliäs Pelle Peloton, joka rakastaa tutkia ja ihmetellä mitä toiminnanohjausjärjestelmän konepellin alta löytyy? Haluatko säätää ja rakentaa itse haluamaasi kokonaisuutta ja katsoa mihin rahkeesi riittää toiminnanohjausjärjestelmän konfiguroinnissa? Jos et tunnista itseäsi noista edellä olevista lauseista, ei hätää. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto ei tarvitse olla oma tehtäväsi, vaan toimittajan ja tilaajan yhteinen projekti.

 

Toiminnanohjausjärjestelmän saa varmasti myös edellä mainitulla tavalla, jossa toimittaja lähettää tilaajalle vain tunnukset järjestelmän käyttöön ja laskun perään. Toisaalta tilaajan valjastaminen toteuttamaan täysin koko siirron vanhasta järjestelmästä uuteen järjestelmään ei takaa onnistunutta lopputulosta. Avaimet käteen tyyppinen käyttöönotto saattaa antaa helpotusta käyttöönottovaiheen työmäärään tilaajalle, mutta toimittajan tekemät valinnat ja oletukset järjestelmän muokkaamisessa osuvat harvoin kokonaan kohdilleen, joka saattaa tietää useita muutospyyntöjä jo tuotantokäytön alkamisen jälkeen.

 

Onnistunut toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto 

 

Paras mahdollinen tulos saadaan, kun tilaaja ja toimittaja tekevät yhdessä sitä, minkä parhaiten osaavat. Tilaaja on oman toimintansa asiantuntija ja osaa kertoa oman toimintansa haasteet ja suunnan mihin toimintaansa haluaa järjestelmän avulla kehittää. Näitä on tilaajan syytä pohtia jo etukäteen, jotta tarjousvaiheessa näitä osataan toimittajalta vaatia. Toimittaja taas on paras asiantuntija oman järjestelmänsä hyödyntämisessä ja sen tarjoamissa mahdollisuuksissa. Toimittajan on myös syytä pitää tilaaja tietoisena mitä kaikkea yhteiseen onnistumiseen vaaditaan. Huolella tehty toisiinsa tutustuminen ja selkeät yhteiset tavoitteet kantavat pitkälle, kun tilaaja ja toimittaja tietävät yhteisen suunnan mitä kohti edetä.


Onnistunut käyttöönotto takaa huolettomampaa ja matalamman kynnyksen muutokselle, kun varsinainen tuotantokäyttöuudella järjestelmällä alkaa. Pieniä muutoksia ja korjauksia ei kannata liikaa toki pelätä ja käyttöönottoa voidaankin myös tarkoituksella vaiheistaa ja ottaa pienempiä pilottiryhmiä ensin mukaan, kun sellainen vaiheistus koetaan järkeväksi. Muutoksien tekeminen vaiheiden jälkeen vie käyttöönottoa hallitusti palasissa eteenpäin.

 

Haastakaa tilaajat järjestelmien toimittajia rohkeasti keskusteluun käyttöönottoa suunnitellessa. Yhteispelillä tulokset ovat tässäkin asiassa parhaita.  

1 Comment